MANIFEST

PROU PARAULES. MÉS INVERSIONS

EL REGADIU ÉS VIDA, AJUTS A LA PAGESIA

La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes no té aigua per al reg d’aquest estiu 2023. Aquesta situació té conseqüències molt greus, com ara la necessitat d’arrencar els avellaners que no tinguin altres alternatives de reg, la pèrdua de la collita d’olivera i les repercussions sobre tota la indústria agroalimentària que gira al voltant d’aquests conreus”. D’aquesta forma, considerem que la situació també afectarà directament a la gestió de la Comunitat de Regants, ja que sense poder regar i amb la gent sense ingressos, es farà difícil el cobrament de les taxes de manteniment.

Des de la Comunitat de Regants alertem que el fet de no regar provocarà l’abandonament dels camps amb el consegüent increment de la massa forestal i el risc d’incendi, a més d’un descontrol de la fauna salvatge, l’increment de la petjada de carboni i un despoblament del món rural. Per tant, és una problemàtica que afectarà a tota la societat en general.

Des de la Comunitat argumentem que “si el 2021 s’hagués tirat endavant amb la proposta que l’ACA va presentar a la taula del Siurana, proposta que la Comunitat veia i veu com a bona solució, ara potser la situació no seria tan greu. És moment de no frenar més inversions que són estructurals i que amb aquesta sequera es fan més necessàries i prestar màxim ajut al sector agrari que tant en pateix les conseqüències”.

Davant de totes aquestes circumstàncies, i davant de la greu situació de moltes explotacions agràries, la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes exigeix als governs de l’Estat i de la Generalitat de Catalunya, així com als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats, del Senat i del Parlament de Catalunya:

QUE s’obrin línies d’ajudes directes als agricultors, a la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes i a les cooperatives afectades per la greu sequera i falta d’aigua de reg.

QUE s’executin les inversions necessàries per al reaprofitament per a reg d’aigua de les depuradores, obres que no salvaran el present, però millorarien el futur.

QUE s’estudiï l’aportació d’aigua al pantà de Siurana per millorar el sistema Siurana-Riudecanyes i poder disposar de més aigua per a tots els usos: reg del Priorat, Baix Camp i Tarragonès, Abastaments, cabals ecològics i usos industrials lligats a la indústria agroalimentària.

QUE si finalment no plou i no es poden regar els camps, es declari zona catastròfica.

QUE en cas de pluja i millora de la situació als embassaments, s’actuï igualment per pal·liar els efectes de futures sequeres.

Riudecanyes, 13 de maig de 2023.

Adhesions:

  • Ajuntament de La Selva del Camp.
  • Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR).
  • Cooperativa de Riudecanyes.
  • Cooperativa L’Avellanera de La Selva del Camp.
  • Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.