La Comunitat de Regants del pantà de Riudecanyes alerta que si no es transvasa més aigua s’haurà de suspendre el reg

La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes alerta que, actualment, si no es transvasa més aigua de l’embassament de Siurana al de Riudecanyes s’haurà de suspendre el reg. En aquest sentit, la Comunitat detalla que ja s’han fet diverses restriccions que arriben fins a un 60% de la dotació d’aigua per als comuners i que el 99% de l’aigua del pantà que se subministra actualment es destina al reg. La Comunitat de Regants demana el transvasament dels 600.000 m³ restants per arribar als 3 milions de m³ acordats per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), segons la resolució del seu director.

El passat 29 de juliol va tenir lloc una reunió extraordinària i urgent de la Junta de Govern de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, presidida per Joan Llaberia per tractar el reg d’estiu i la problemàtica amb el transvasament des de Siurana. En la reunió es va explicar la situació actual dels embassaments i la problemàtica sorgida arrel de la petició de transvasament des de Siurana i el silenci per part de l’ACA, fins a les 14.15 hores del passat divendres que va comunicar que s’autoritzava el transvasament de 400.000 m³, dels 1.000.000 m³ pendents.

En la Junta de Govern també es va informar de la reunió amb la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural celebrada el dia 7 de juliol, juntament amb l’alcalde de Riudecanyes i la Cooperativa de Riudecanyes, on es va exposar la greu situació per manca d’aigua per als nostres comuners. Fruit d’aquesta reunió s’ha convocat a una reunió telemàtica entre la Comunitat de Regants, l’ACA, el director dels Serveis Territorials del Departament a Tarragona i el secretari d’Agenda Rural per al dia 30 d’agost de 2022.

Cal recordar que en l’Assemblea General Extraordinària de la Comunitat de Regants celebrada el dia 3 de desembre de 2021, es va acordar, per unanimitat de tots els assistents presencials, apostar per l’aigua regenerada des de la depuradora de Reus, i així s’ha fet arribar a l’administració competent.

Així mateix, a la Taula del Siurana-Riudecanyes tots els organismes i institucions del Baix Camp, inclosa la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, van votar a favor del cabal ecològic proposat per l’ACA i per la compensació que proposava amb aigua regenerada de la depuradora de Reus.

Actualment, la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes subministra aigua a 3.000 regants. L’incompliment de transvasar el cabal acordat tindrà gravíssimes conseqüències per a aquests regants, per les seves collites i pels seus cultius.