La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes no iniciarà el reg la temporada 2023

La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes va celebrar aquest passat divendres 5 de maig la seva assemblea ordinària. Tots els punts de l’ordre del dia van rebre el seu vistiplau per aclamació.

La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes detalla que “no té aigua per al reg dels seus dos cultius principals, l’avellaner i l’olivera. Aquesta situació té conseqüències molt greus, com ara la necessitat d’arrencar els avellaners que no tinguin altres alternatives de reg, la pèrdua de la collita d’olivera i les repercussions sobre tota la indústria agroalimentària que gira al voltant d’aquests conreus”. D’aquesta forma, consideren que la situació “també afectarà directament a la Comunitat de Regants, ja que sense poder regar i amb la gent sense ingressos, es farà difícil el cobrament de les taxes de manteniment”.

Des de la Comunitat de Regants alerten que aquest fet pot provocar un increment de la massa forestal i el risc d’incendi, a més d’un descontrol de la fauna salvatge i l’increment de la petjada de carboni, per tant, és una problemàtica que afectarà a tota la societat en general.

D’aquesta forma, es van presentar diverses alternatives per a poder disposar de més aigua: aprofitar l’aigua regenerada de les depuradores i aportacions d’aigua a l’embassament de Siurana per al Priorat, els cabals ecològics i la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes.

A l’assemblea ordinària es va acceptar autoritzar a la Junta de Govern a què demani la declaració de zona catastròfica si s’acaba sense poder regar, com també instar als governs de Catalunya i de l’Estat espanyol per a l’atorgament d’ajuts als regants i a la mateixa Comunitat de Regants. També es va proposar la visualització als mitjans de comunicació de la problemàtica amb l’assistència a la concentració del dia 13 de maig, a la presa de Riudecanyes i, insistir i exigir, a les administracions hidràuliques (CHE i ACA) i al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que es materialitzin les aportacions d’aigua per a la Comunitat de Regants.

Des de la Comunitat de Regants argumenten que “si el 2021 s’hagués tirat endavant amb la proposta que l’ACA va presentar a la taula del Siurana, proposta que la Comunitat veia i veu com a bona solució, ara potser la situació no seria tan greu. És moment de no frenar més inversions que són estructurals i que amb aquesta sequera es fan més necessàries i prestar màxim ajut al sector agrari que tant en pateix les conseqüències”.