La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes compta actualment amb 3.404 comuners, segons el padró vigent. La comunitat disposa d’una xarxa de distribució de reg de titularitat comunitària de més de 95 km, amb diverses seccions i materials, la qual cosa permet atendre el reg d’unes 4.000 ha en una zona de baixa pluviometria i dotació de reg de suport (entre 1.000 i 1.400 m³/ha a l’any). La comunitat està inscrita al Registre d’Aigües amb el núm. 35310 (expedient 31553).
La minimització de les pèrdues d’aigua de la xarxa, juntament amb una gestió més eficient dels punts de presa dels regants i la substitució de trams de canonada o altres elements de la xarxa on es produeixen pèrdues temporals, exigeix diverses inversions. Aquestes inversions es poden considerar com la continuació de les obres que ha realitzat la Comunitat en els darrers 10 anys.
Àmbit d’actuació: L’actuació projectada afecta la Sèquia Primera de Salou, amb una llargada de 1.375 m, des de la carretera T-310 de Reus a Riudoms (pK 2+834) fins al Camí de Blancafort, passada la carretera T-314 de Reus a Vinyols.
Àrea servida:
- 14 preses de reg, identificades com: 28, 29, 29bis, 31A, 32, 33, 31B, 31C, 31F, 31K, 31E, 31J, 31I i 31H.
- 132 parcel·les rústiques, de les quals 128 pertanyen al TM de Riudoms, 3 al TM de Reus, i 1 al TM de Cambrils.
- 284,77 ha de superfície regable.
L’actuació respon a la continuació de les millores realitzades en actuacions prèvies (convocatòria d’ajuts de l’ordre ARP/56/2018, de 4 de juny).
Es preveu la substitució i renovació de tot el tram de sèquia primera, que té una llargada de 1.375 m, amb excepció d’un tram de 90 m situat al sud de la carretera T-314, que ja es va renovar en anteriors actuacions. Així, la renovació afectarà un tram de 1.285 m.
La nova sèquia es realitzarà amb canonada de PEAD de Ø315 mm, que substituirà l’actual canonada de formigó vibropremsat de Ø300 mm, que es troba en males condicions a causa de la seva antiguitat. La nova canonada millorarà les condicions d’estanqueïtat, evitant fugides i pèrdues d’aigua, i reduint el coeficient de fricció o rossament de l’aigua amb les parets de la canonada, millorant així la seva circulació i capacitat d’aprofitament.
A més, es construiran tres casetes de control i distribució de les preses de reg. En aquestes casetes es concentraran les preses de reg pròximes per tal de poder-ne fer un control absolut, i des d’aquí es distribuirà l’aigua a cada punt de reg mitjançant una canonada de PEAD de Ø110 mm.
Les actuacions projectades preveuen la instal·lació d’electrovàlvules en totes les preses de reg, gràcies a que es trobaran concentrades en les casetes de control. Aquestes electrovàlvules, que s’alimentaran amb energia fotovoltaica autogenerada, disposaran d’una xarxa de comunicació via fibra òptica que permetrà el control remot des d’un punt de control centralitzat. A més, cada presa de reg disposarà d’un comptador electrònic (cabalímetre) amb comunicació directa al punt de control centralitzat, des d’on es podrà fer la lectura de consum en temps real.
Consulteu tota la informació de la Comissió Europea dedicada al desenvolupament rural en aquest enllaç.